WSPÓŁPRACA

eBiuletyn-Newsletter

 

 

Odpowiadamy na pytania Klientów…

"Jak witamina C trafia do komórek?"

 

Kwas askorbinowy to białe kryształy, rozpuszczalne w wodzie, o smaku gorzkawo–kwaśnym. Ten „miękki” kwas jest spotykany w czterech różnych formach, tak zwanych stereoizomerach. Przy tym jej skład atomowy jest zawsze jednakowy, po prostu cząsteczka ma inną budowę przestrzenną. To daje witaminie możliwość w każdym przypadku wykonywać różne funkcje w procesie przemiany materii, robiąc ją wyjątkowo wszechstronną. 

Ta zdumiewająca substancja, jak już mówiono, natychmiast trafia do krwi, do komórek ciała, a także do przestrzeni międzykomórkowej. Osiąga najwyższą koncentrację w centralnym układzie nerwowym i w korze nadnerczy. Ta witamina przekształca aminokwasy w tak zwane aminy biogenne, czyli biologicznie aktywne formy białka. 

Witamina C kumuluje się w leukocytach, białych krwinkach, grających ważną rolę w systemie odpornościowym. U zdrowego człowieka powinno być jej w tam w komfortowym nadmiarze, gdyż to uzbraja organizm po zęby do walki przeciwko czynnikom chorobotwórczych. 
Witamina C nie jest toksyczna. Jeśli przyjmiemy jej za dużo, w ciągu kilku godzin jest wyprowadzona z moczem. Niektóra część jej pozostaje w nerkach, skąd idzie na przemianę materii. Przy normalnym zaopatrzeniu organizmu w witaminę C – 90% jej zasobów przyswajane jest przez śluzówkę, zaś przy silnie zwiększonej dawce – jedynie 50%. 

Wg danych najnowszych badań, witamina C posiada własną proteinę transportową służącą jej dla przenikania do komórek. Ale struktura tej proteiny nie została jeszcze rozszyfrowana. 
Ważnym jest zaznaczyć, że krew posiada granicę nasycenia w witaminę C i dlatego również możliwość jej transportu do komórek ciała jest ograniczona. Najbardziej prawdopodobną wartością jest wg obecnej wiedzy - 220-240 mg witaminy C wchłanianej przez organizm w jednym cyklu pokarmowym (ok. 4 godziny). Komórki naszego ciała na pewno nie przyjmą jednorazowo więcej niż 18-25 mg witaminy C trafiającej do organizmu przez przewód pokarmowy. Dlatego należy rozkładać bogate w witaminę C produkty żywnościowe na cały dzień. Dlatego suplementacja witaminą C nie może polegać na połknięciu kapsułki tylko rano lub wieczorem. Dlatego w wypadkach wymagających leczniczo megadawek witaminy C – zasadne są jej wlewy dożylne. 

Witamina C chroni nas od wolnych rodników, ale sama zostaje uszkodzona przy kontakcie z nimi. 
Im bardziej więc jej cząsteczka jest powiązana z bioflawonoidami, tym jest skuteczniejsza antyoksydacyjnie, trwalsza i bardziej biodostępna. Dodać należy: powiązana z natury, razem z nimi powstająca w organizmie, nieodrodna i nierozłączna. Nie ma bowiem takiej możliwości aby „się powiązała” poprzez zmieszanie jej z flawonoidami izolowanymi osobno. 

Nie ma dobrej witaminy C w postaci suplementu, gdzie dokonano melanżu syntetyzowanego kwasu askorbinowego z ekstrahowanymi, a choćby z najbardziej naturalnych źródeł fitonutrientami.

(źródło: R. Duyff: „Food Guide 2nd ed”.John Wiley and Sons, 2002)

 

 

Inni już stosują Kolagen Naturalny, a Ty?

Złóż zamówienie i zostań naszym kolejnym zadowolonym Klientem!


Koszyk  

Brak produktów

Dostawa 0,00zł
Suma 0,00zł

Realizuj zamówienie

Dystrybutorzy

PodlaskieWarmińsko-mazurskieMazowieckieKujawsko-pomorskieDolnośląskieZachodniopomorskieOpolskieLubelskieWielkopolskieLubuskiePomorskieŁódzkieŚląskiePodkarpackieŚwiętokrzyskieMałopolskie

POLECAMY


Produkt oryginalny posiada specjalną banderolę producenta.

Producent zabezpiecza hydrat kolagenu przed działaniem wysokiej lub niskiej tempera- tury termoizolacyjnym styropianowym wypełnieniem opakowań

W okresie zimowym i letnim w przypadku prognozy pogody poniżej 5 st.C lub powyżej 28 st.C produkt wysyłany jest dodatkowo w specjalnych termoboxach






Copyright © 2009 Krajowe Centrum Kolagenu™ - All rights reserved